Cătălin Radu, Director General al Bristol Myers Squibb (BMS) România și Vicepreședinte al Consiliului Investitorilor Străini, se remarcă drept unul dintre principalii susținători ai unei viziuni strategice pe termen lung pentru sistemul sanitar românesc. Într-un context în care provocările sistemului sanitar sunt considerate aspecte inerente, BMS România adoptă o abordare proactivă și strategică, bazată pe parteneriate și pe transformarea pozitivă a acestuia. Deși inegalitățile și lacunele financiare reprezintă o provocare semnificativă pentru România, industria își propune să contribuie considerabil la soluționarea acestor aspecte prin sprijinirea implementării unor inițiative strategice durabile. Investițiile în sănătate nu doar că sunt esențiale pentru prezent, dar reprezintă, de asemenea, o investiție directă în viitorul României, având un impact profund asupra dezvoltării și bunăstării pe termen lung a societății.
Finanțarea și dimensionarea corectă și corespunzătoare a sistemului desănătate:
O abordare proactivă în estimarea bugetară și implementarea unui system de bugetare multianual reprezintă un pas esențial în optimizarea gestionării resurselor în sănătate. Ajustarea și dimensionarea corectă a plafonului de negociere pentru contractele cost-volum, în raport cu necesarul efectiv și impactul bugetar preconizat, sunt necesare pentru a reflecta realitățile actuale ale sistemului de sănătate, având în Vedere că dinamica de compensare nu este liniară. În acest context, asigurarea unui buget sustenabil pentru programele naționale de sănătate curative și transparentizarea cheltuielilor devin priorități esențiale. De asemenea, ajustarea anuală a bugetelor în funcție de consumul efectiv, fundamentat pe achizițiile bazate pe valoare, și stimularea cercetării și dezvoltării în industria farmaceutică, prin parteneriate public-private, contribuie la susținerea inovației. În paralel, stimularea investițiilor în studii clinice, cu un potențial estimat de peste 800 milioane de euro anual, va sprijini dezvoltarea unui sector farmaceutic sustenabil și competitiv.
Predictibilitatea și accesul echitabil și rapid la inovații medicale:
Creșterea accesului la tratamente inovatoare și personalizate reprezintă o prioritate esențială pentru îmbunătățirea îngrijirii pacientului în România. Scăderea duratei de așteptare pentru accesul la medicamentele inovatoare poate fi realizată prin finanțarea adecvată a bugetelor destinate medicamentelor, actualizarea periodică a listei de medicamente compensate și respectarea unui calendar clar de actualizare a acesteia. De asemenea, este crucială activarea și aplicarea mecanismelor de acces facilitat precoce, precum și extinderea Programului de Inovație în Sănătate, pentru a sprijini pacienții în obținerea rapidă a tratamentelor necesare. Respectarea termenelor legale de implementare a pașilor legislativi și instituționali în vigoare va asigura un cadru eficient și coerent pentru accesul la inovație în sistemul sanitar românesc.
Creșterea speranței de viață și reducerea ratelor ridicate ale mortalității evitabile și a celor prin cauze tratabile:
Implementarea eficientă a normelor tehnice pentru Planul Național de Combatere și Control al Cancerului este esențială pentru pacienții oncologici din România. În același timp, dezvoltarea infrastructurii medicale trebuie să fie direcționată, cu un accent special pe medicina generală în mediul urban mic și rural, pentru a asigura acces rapid la servicii medicale de bază. De asemenea, lansarea unor campanii de educație, screening și conștientizare publică, axate pe prevenție și diagnosticare precoce este crucială. În paralel, integrarea unor module de educație pentru sănătate în curriculum-ul școlar poate contribui la promovarea unui stil de viață sănătos încă din tinerețe.
În concluzie, sub conducerea lui Cătălin Radu, BMS România demonstrează că, printr-o colaborare eficientă la nivel de industrie și eforturi individuale, modernizarea sistemului sanitar românesc și alinierea acestuia la standardele europene sunt nu doar posibile, ci și realizabile. În acest sens, este imperativ să tratăm sănătatea ca o prioritate strategică, iar finanțarea acesteia să fie reconceptualizată nu ca o cheltuială, ci ca o investiție esențială în viitorul României. Parteneriatele și colaborarea intersectorială, implicând atât industria, autoritățile, vectorii de opinie și asociațiile de pacienți, vor facilita accesul rapid la tratamente inovative și vor contribui la reducerea timpului de așteptare pentru pacienții care nu dispun de luxul timpului, aducând astfel schimbări pozitive și semnificative în sănătatea publică.
Sub conducerea lui Cătălin Radu, BMS România contribuie la modernizarea sistemului sanitar românesc
- Categoria: News

Articole similare
AIEE a lansat proiectul „Dispecer pentru o zi”
Comunicat de presă, 11.03.2025: Asociația Inginerilor Energeticieni și Electricieni – AIEE, a dat startul proiectului „Dispecer pentru o zi”, parte din programul Cursuri și formare
Citește →
România intră în cursa explorării lunare prin programul Argonaut al ESA
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare COMOTI va contribui la programul Argonaut dezvoltat de Agenția Spațială Europeană (ESA), marcând intrarea României în inițiativele de explorare lunară.
Citește →
Emil Sîrbu, IAA – lupta României împotriva provocărilor climatice
Intervenții Active în Atmosferă (IAA) reprezintă principala instituție a României în domeniul modificării vremii, aducând soluții inovatoare unei țări din ce în ce mai afectate
Citește →