Participarea la evenimentele organizate de MediaUno se face exclusiv pe baza invitației nominale și netransmisibile primite de la organizatori.

Inaugurarea spațiului expozițional dedicat ambasadorului Mihnea Constantinescu și lansarea volumului ,,110 ani de transport gaze naturale în România’’

Asociația Energia Inteligentă în colaborare cu Muzeul Gazelor Naturale și Asociația Ambasador Mihnea Constantinescu au organizat în data de 13 decembrie 2024, de la ora 14:00, la sediul Muzeului Gazelor Naturale situat pe strada Soseaua Sibiului, nr. 5, din Mediaș, două evenimente culturale de excepție.  

În cadrul expoziției ,,IN MEMORIAN Mihnea Marian Constantinescu’’ vizitatorii vor avea ocazia să admire o serie de cărți scrise de ambasadorul Mihnea Constantinescu, diplome, fotografii, distincțiile și premiile de excelență ale domniei sale. Domnul Mihnea Constantinescu s-a născut la București în anul 1961. A absolvit Facultatea de Energetică a Universității Politehnice București, obținând titlul de Doctor la aceiași Universitate. A contribuit substanțial la succese ale diplomației românești, din pozițiile de Director General pentru afaceri politice, Secretar de Stat coordonator, director de cabinet al mai multor premieri români, consilier de stat, smbasador și reprezentant cu însărcinări speciale pentru securitatea energetică. Pentru meritele sale deosebite a fost promovat de Președintele României, în anul 2002, în cel mai înalt grad diplomatic, cel de Ambasador. Ambasadorul Mihnea Constantinescu a murit în data de 18 noiembrie 2018, la vârsta de 57 de ani, la Nisa.

Cora Minodora Stăvărescu, Președinte Asociația Ambasador Mihnea Constantinescu: ,,În această zi specială, 13 decembrie, zi în care ar fi sărbătorit cu bucurie o vârstă împlinită, avem onoarea și privilegiul de a inaugura un colț de muzeu care poartă numele unui om cu o poveste remarcabilă și cu o iubire profundă pentru România: Ambasadorul Mihnea Constantinescu.

Reamintesc cu drag de dedicarea și pasiunea cu care Mihnea Constantinescu a slujit România, atât pe plan internațional, cât și în sufletul fiecărei persoane care l-a cunoscut. A fost un om de o integritate desăvârșită, un om care a iubit profund țara noastră și care a lucrat cu încredere și optimism pentru a-i face față provocărilor și pentru a-și aduce aportul în construirea unui viitor mai bun.

Este o onoare deosebită să asistăm astăzi la deschiderea acestui colț de muzeu, dedicat memoriei sale. Aici, la Muzeul Gazelor, un loc simbolic pentru evoluția industriei și economiei României, numele Ambasadorului Mihnea Constantinescu va rămâne legat de valorile pe care le-a promovat întreaga sa viață: responsabilitatea, respectul și iubirea pentru țară.

Mihnea Constantinescu a înțeles, mai mult decât mulți dintre noi, că progresul unei națiuni depinde nu doar de resursele naturale sau de realizările economice, ci de oameni și de modul în care aceștia se sprijină unii pe alții pentru a atinge obiective comune. A fost un promotor al dialogului, al colaborării și al înțelegerii reciproce între națiuni. Munca sa, fie că a fost vorba de diplomație, energie, educație sau de implicare civica, a lăsat o amprentă adâncă în sufletul fiecăruia dintre noi care am avut șansa să îl cunoaștem.

De asemenea, doresc să subliniez cu acest prilej, că acest colț de muzeu este un simbol al legăturii continue între prezent și trecut, între realizările sale și viitorul pe care îl construim. Este un loc în care memoria lui va fi păstrată și în care tineretul din România va putea să învețe despre un om care a muncit din toată inima pentru binele acestei țări.

Împreună, ca familie și ca asociație, am dorit să transformăm această inițiativă într-un omagiu viu, un loc unde povestea Ambasadorului Mihnea Constantinescu va fi transmisă și celor care nu l-au cunoscut personal, dar care vor înțelege ce înseamnă a pune România pe primul loc și a lupta pentru valorile în care crede.

În încheiere, doresc să mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui colț de muzeu: Asociatia Energia Inteligenta, Muzeul Gazelor, Institutul George Baritiu, Filiala Cluj a Academiei Romane. Fiecare dintre voi sunteți parte din acest proiect, care nu doar că cinstește memoria unui mare om, dar și inspiră și va inspira mulți oameni să-și adâncească iubirea și respectul față de România.

Mihnea Constantinescu va trăi mereu în amintirile noastre, în faptele sale și în spiritul acestui loc dedicat lui.’’

Evenimentul este completat de lansarea volumului ,,110 ani de transport gaze naturale’’ al domnului dr. ing. Dumitru Chisăliță. Domnul Dumitru Chisăliță este Fondator și Președinte al Asociației Energia Inteligentă. A absolvit Facultatea de Inginerie, Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu și a obținut diplome de masterat în “Valorificarea Gazelor Naturale” (2002) la aceeași universitate, „Managementul și marketingul petrolului” (2006) la Universitatea Petrol și Gaze Ploiești și „Modernizarea energetică a clădirilor” (2007) la Universitatea Transilvania din Brașov. A obținut, în 2006, atestatul de Expert tehnic extra judiciar și consultant în domeniul

petrol si gaze eliberat de Asociația Experților Europeni Agreați Paris, iar în 2007 obține atestatul de Auditor Energetic eliberat de ANRE. Are o experiență de peste 15 ani în poziții de management în cadrul unor companii din sectorul gazelor naturale și a fost consilier pentru doi foști miniștri responsabili de sectorul energetic, având o activitate profesională și academică de peste 30 de ani.

Dr.ing. Dumitru Chisăliță, Președinte Asociația Energia Inteligentă: ,,Având în vedere că anul acesta se împlinesc 110 de transport gaze naturale în România, am considerat oportună lansarea acestui volum din dorința de a promova identitatea sectorului național al gazelor naturale și valorificarea istoriei acestuia. Îi invit pe cititori să parcurgă acest volum care se referă la începuturile activității de transport gaze naturale pe plan mondial, construcția conductelor de transport gaze naturale și evoluția activității privind transportul gazelor naturale.’’

PHOTO 2024 12 17 13 28 39
PHOTO 2024 12 17 13 28 40
PHOTO 2024 12 17 13 28 391

Articole similare

AIEE a lansat proiectul „Dispecer pentru o zi”

Comunicat de presă, 11.03.2025: Asociația Inginerilor Energeticieni și Electricieni  – AIEE, a dat startul proiectului „Dispecer pentru o zi”, parte din programul Cursuri și formare
Citește →

România intră în cursa explorării lunare prin programul Argonaut al ESA

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare COMOTI va contribui la programul Argonaut dezvoltat de Agenția Spațială Europeană (ESA), marcând intrarea României în inițiativele de explorare lunară.
Citește →

Emil Sîrbu, IAA – lupta României împotriva provocărilor climatice

Intervenții Active în Atmosferă (IAA) reprezintă principala instituție a României în domeniul modificării vremii, aducând soluții inovatoare unei țări din ce în ce mai afectate
Citește →