Oportunitatea dezvoltării energiei regenerabile în contextul eficienței energetice: pro și contra

[php snippet=1]

Grupul de Presa MediaUno a organizat la 17 septembrie 2015, in parteneriat cu ACUE, Adrem Invest, Adrem Automation si Cogen Romania, conferinta cu tema “Oportunitatea dezvoltarii energiei regenerabile in contextul eficientei energetice: pro si contra”, care a avut drept scop dezbaterea, de catre experti si de catre factorii de decizie, a oportunitatii si perspectivelor de dezvoltare a surselor de energie regenerabila si asigurare a eficientei energetice.

La eveniment au participat:

  • Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrie si servicii din Camera Deputatilor,
  • Mihai Albulescu, secretat de stat in Ministerul Energiei,
  • Emil Calota, vicepresedinte ANRE,
  • alti reprezentanti ai Parlamentului si Guvernului Romaniei, ai Ministerului Energiei, organismelor de reglementare in domeniul energiei precum si ai companiilor cu rol activ in generarea de dezbateri pe teme de interes pentru sectorul de energie

20150917 1

Iulian Iancu a mentionat ca in Uniunea Europeana, deci si in Romania trebuie să se reducă emisiile de gaze cu efect de seră, unele dintre soluţii referindu-se la producerea de energie din surse regenerabile, precum şi sporirea eficienţei energetice. Dar in acelasi timp, producţia din surse regenerabile, în special cea eoliană, este greu de prognozat, ceea ce conduce la aparţia unor probleme în funcţionarea in conditii sigure a sistemului energetic naţional. În consecinţă, producţia pe bază de cărbune este esenţială pentru securitatea energetică a ţării. „Nu se poate trece în totalitate producţia de energie pe bază de cărbune pe gaze. România nu poate elimina cărbunele din mixul energetic”, a spus Iulian Iancu.

S-a readus in discutie Fondul Eficientei Energetice care reprezinta inca o problema nerezolvata. În acest sens, se doreşte înfiinţarea unei comisii interministeriale care să rezolve problema.

„O parte din tarifele de transport şi distribuţie a energiei şi gazelor naturale ar putea finanţa acest Fond”, a propus Iulian Iancu.

20150917 2

La nivel european, UE şi-a prioritizat acţiunile, în special în ceea ce priveşte cercetarea/dezvoltarea, cele mai importante domenii fiind energiile regenerabile, protejarea consumatorilor, eficienţa energetică, transporturile, captarea şi stocarea CO2 şi energia nucleară. Conform lui iulian Iancu, Uniunea Europeană este cel mai mare importator mondial de materii prime energetice, cheltuind, anual, circa 406 miliarde de dolari în acest sens.

O alta problema semnalata a fost faptul ca mediul legislativ este instabil si conform lui Emil Calotă, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), problema nu este numai la nivel naţional, ci şi comunitar. Legislaţia în domeniul energiei şi al schimbărilor climatice se modifica destul de des, ceea ce induce o lipsă de predictibilitate pentru investitori, in conditiile in care nevoia de investii este vitala pentru Romania.

Printre articolele din presa pe marginea evenimentului:

Organizatori:

mediauno

Partener media:

logo instalnews

Parteneri:

ACUE Adrem

logo adrem 1 logo cogen

Articole similare

Bucharest Leaders’ Summit:
Licence for a Better World

Parteneri si Sponsori Între 3 și 26 aprilie 2024, pe scena internațională va străluci ”Bucharest Leaders’ Summit: Licence for a Better World”, un eveniment care
Citește →

Societatea Română de Sindrom Lynch impulsionează inovația în lupta împotriva cancerului

Într-o inițiativă fără precedent în România, Societatea Română de Sindrom Lynch își propune să revoluționeze abordarea cancerului colorectal și endometrial prin implementarea unui set ambițios
Citește →

Generalul (r) Daniel Petrescu este noul membru al Consiliului Internațional de Leadership (ILC) al Centrului pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA)

Într-un gest important pentru securitatea și diplomația europeană, Generalul (r) Daniel Petrescu, fostul Șef al Statului Major al Apărării din România, a fost anunțat ca
Citește →