Politici energetice nationale-solutii pentru securitatea energetica in spatiul european

Forumul economic cu tema „Politici energetice nationale – solutii pentru securitatea energetica in spatiul european”, organizat de Grupul de presa MediaUno, sub patronajul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, a avut loc la hotelul Catalonia Las Cortes din Madrid, la data de 21 iunie 2010.

Scopul acestui eveniment a fost de a aduce la masa discutiilor cele mai importante companii energetice din ambele tari, in incercarea de a oferi participantilor posibilitatea unui dialog direct asupra unor probleme cheie din industria energetica precum si de a determina companii spaniole sa investeasca in domeniul energetic romanesc.

madrid 2010

Din partea romana au participat la acest forum: domnul Cezar Patriche – Ministru Consilier, Seful Biroului de Promovare Economica si Comerciala si domnul Andrei Luca – Prim Colaborator Ambasada Romaniei la Madrid, precum si reprezentantii Adrem Invest, Electrica, Nuclearelectrica, Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare, Complexului Energetic Turceni, Complexului Energetic Rovinari, Electromagnetica, OPCOM, Centrului Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine.
Printre companiile spaniole reprezentate la dezbateri s-au numarat: Iberdrola, Socoin- Grupo Natural Fenosa, Enagas, Viraventos Energy, Repsol, Renovis Energias.

In cadrul formului economic reprezentantul C.R.P.C.I.S, doamna Iustina Lutan, a avut si calitatea de moderator, acest fapt intarind transmiterea mesajului de atragere si sustinere, prin acordare de asistenta de specialitate, a investitiilor spaniole in Romania.

Reprezentantul C.R.P.C.I.S. a sustinut o prezentare a mediului investitional romanesc in contextul statutului Romaniei de stat membru al Uniunii Europene. S-au prezentat avantajele si oportunitatile in context comunitar in ceea ce priveste realizarea de investitii directe, aderarea in perspectiva si la Uniunea Economica si Monetara si implicit adoptarea monedei unice europene, imbunatatirea atractivitatii tarii ca destinatie pentru investitii directe urmare dezvoltarii regionale echilibrate, mentinerea avantajelor comparative in cursa pentru atragerea capitalului strain. De asemenea, s-a reliefat deschiderea fata de atragerea capitalului strain in economie prin politica fiscala atractiva si rolul M.E.C.M.A. – C.R.P.C.I.S. in promovarea si acordarea de asistenta specializata partenerilor straini interesati de implementarea investitiilor directe in Romania.

Prezentarile in cadrul forumului economic din partea romana au mai vizat: structura pietei de energie din Romania, caracteristici ale pietei angro de energie electrica, ajustari in piata de echilibrare si rolul OPCOM, functionare si avantaje ale mecanismului contraparte centrala, piata certificatelor verzi, probleme generale in siguranta furnizarii energiei, particularitati ale sistemului energetic din Romania, strategii de dezvoltare ale companiilor Electrica, Adrem Invest, Electromagnetica.

Articole similare

Bucharest Leaders’ Summit:
Licence for a Better World

Parteneri si Sponsori Între 3 și 26 aprilie 2024, pe scena internațională va străluci ”Bucharest Leaders’ Summit: Licence for a Better World”, un eveniment care
Citește →

Societatea Română de Sindrom Lynch impulsionează inovația în lupta împotriva cancerului

Într-o inițiativă fără precedent în România, Societatea Română de Sindrom Lynch își propune să revoluționeze abordarea cancerului colorectal și endometrial prin implementarea unui set ambițios
Citește →

Generalul (r) Daniel Petrescu este noul membru al Consiliului Internațional de Leadership (ILC) al Centrului pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA)

Într-un gest important pentru securitatea și diplomația europeană, Generalul (r) Daniel Petrescu, fostul Șef al Statului Major al Apărării din România, a fost anunțat ca
Citește →