CONPET anunță finalizarea lucrărilor de înlocuire a firelor de legătură pe conductele de transport țiței import, subtraversare Dunăre și Brațul Borcea

Societatea CONPET SA a organizat, în data de 3 aprilie a.c., recepția la finalizarea lucrărilor proiectului ,,Prestare servicii de proiectare și execuție lucrări în vederea realizării obiectivului înlocuire fire de legătură traversare Dunăre C1-C2 și Brațul Borcea C3-C4”, eveniment ce a avut loc în localitatea Fetești, județul Ialomița.

Contractul de antrepriză, a cărui valoare totală se ridică la suma de 26,5 milioane de euro, a fost încheiat în data de 30 august 2021, cu Asocierea CIS GAZ S.A., în calitate de lider al asocierii, și HORIZONTAL DRILLING INTERNATIONAL S.A.S., companie internațională specializată în foraj orizontal dirijat.
Lucrările de execuție (Construcții Montaj) au început în luna mai 2022 și au fost finalizate în luna martie 2023, cu 4 luni înainte de termenul contractat.

Scopul contractului a fost ,,montarea prin Foraj Orizontal Dirijat a două noi conducte de transport țiței de 20” și 28” pentru subtraversarea Dunării și a Brațului Borcea și realizarea legăturilor tehnologice spre punctele de lucru CONPET, în vederea înlocuirii vechilor conducte de 12 ¾”, ce asigurau până la acel moment subtraversările, puse în funcțiune succesiv între anii 1968 – 1978.

Proiectul reprezintă unul dintre principalele obiective de investiții ale societății CONPET S.A., cu impact major asupra mediului înconjurător, siguranței și securității naționale.

,,CONPET dovedește, încă o dată, că prin programele de investiții asumate an de an reușește să aducă siguranța în exploatare la cel mai înalt nivel. Prin soluția tehnică adoptată, forajul orizontal dirijat etapizat, și prin amploarea lucrărilor, proiectul este unicat în cadrul societății CONPET și a implicat un efort financiar important.”, a declarat Dorin TUDORA, director general al CONPET S.A..

La eveniment au participat ministrul Energiei, Virgil POPESCU, secretarul de stat în Ministerul Energiei, George-Sergiu NICULESCU, reprezentanții top managementului CONPET S.A., directorul general al CIS GAZ S.A., Horațiu Sebastian CĂLUGĂR, directorul general al Horizontal Drilling International (HDI), Atef KHEMIRI, precum și oficialități locale din județele Ialomița și Constanța.

Cu acest prilej, ministrul Energiei, Virgil POPESCU, a declarat: ,,Modernizarea sistemului național de transport este o prioritate și îi felicit pe cei de la CONPET pentru finalizarea acestui proiect. Mai ales că lucrările au fost finalizate înainte de termenul estimat. Asta arată că există determinare și seriozitate. România este un hub energetic în regiune, iar investițiile de peste 26 milioane de euro realizate aici arată că suntem parteneri serioși și de încredere.”

,,Într-un context global marcat de instabilitatea existentă pe piața energiei, cât și de schimbările climatice, realizarea acestui proiect va contribui la siguranța aprovizionării cu energie a României, în condițiile reducerii riscurilor de poluare. Ne bucurăm că am reușit să finalizăm cu succes un proiect de anvergură folosind cele mai moderne tehnologii disponibile la nivel global”, Horațiu Sebastian CĂLUGĂR, Director General CIS GAZ.

„Fiabilitatea infrastructurii de transport a energiei este de o importanță majoră, atât din perspectiva aprovizionării, cât și a mediului. Finalizarea acestui proiect, prin utilizarea unor tehnici ecologice, consolidează nivelul de securitate a aprovizionării cu energie în România, reducând în același timp potențialele amenințări pentru mediu. Suntem mândri de contribuția noastră la realizarea cu succes a acestui proiect de referință”, Atef KHEMIRI, Director General HDI.


CONPET S.A. este operatorul Sistemului Național de Transport al petrolului prin conducte și administrează o reţea cu o lungime de peste 3.800 de kilometri, pe întreg teritoriul României.
Societatea deține infrastructură critică națională, în baza Hotărârii de Guvern nr. 198/2012 privind desemnarea infrastructurilor critice naționale. În același timp, Sistemul Naţional de Transport al Petrolului administrat de CONPET S.A. este de importanță strategică, în baza Legii Petrolului nr. 238/2004.

CONPET S.A.
Serviciul Comunicare și Relații Publice

CONPET

ENERGIE PENTRU ROMÂNIA!
PREZENTARE GENERALĂ

CONPET este operatorul Sistemului Național de Transport al petrolului prin conducte, desfășurând o activitate de importanță strategică pentru securitatea energetică națională, extrem de importantă pentru economia românească.

Societatea oferă servicii specializate de transport petrolier prin conducte și vagoane cisternă pe calea ferată (CF), asigurând aprovizionarea rafinăriilor cu țiței și derivate ale acestuia din producția internă și din import.

Principalii clienți ai CONPET sunt: OMV – Petrom S.A., PETROTEL Lukoil S.A., Rompetrol Rafinare S.A..

Rețeaua de transport operată de companie este împărțită în următoarele subsisteme:

  • Subsistemul de transport țiței și condensat;
  • Subsistemul de transport gazolină;
  • Subsistemul de transport etan;
  • Subsistemul de transport al țițeiului din import.

Prin toate căile de transport, se asigură, în flux continuu, circuitul petrolului dinspre punctele de extracție/rampele de încărcare și terminalul petrolier de la Marea Neagră, către punctele de rafinare.

CONPET administrează 3800 km de conducte, stații de pompare, parcuri de rezervoare, rampe de încărcare/descărcare, care alcătuiesc Sistemul Național de Transport (SNT), sistem care acoperă 24 de județe ale țării și are o capacitate de transport de 18,5 milioane tone/an.

Dispeceratul Central din Ploiești, care este centrul de operațiuni al Sistemului Național de Transport, coordonează și comunică, în permanență, cu cele 15 dispecerate locale, distribuite în 11 județe ale țării.

Obiectivele asumate de CONPET sunt transportul sigur și rapid al țițeiului și derivatelor sale, îmbunătățirea continuă a calității serviciilor, protejarea mediului înconjurător și eficiența economică.

Articole similare

Societatea Română de Sindrom Lynch impulsionează inovația în lupta împotriva cancerului

Într-o inițiativă fără precedent în România, Societatea Română de Sindrom Lynch își propune să revoluționeze abordarea cancerului colorectal și endometrial prin implementarea unui set ambițios
Citește →

Generalul (r) Daniel Petrescu este noul membru al Consiliului Internațional de Leadership (ILC) al Centrului pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA)

Într-un gest important pentru securitatea și diplomația europeană, Generalul (r) Daniel Petrescu, fostul Șef al Statului Major al Apărării din România, a fost anunțat ca
Citește →

„Tehnici și tactici de intervenție profesională pentru lucrătorii de ordine și siguranță publică. Folosirea forței“
o noua apariție in colecția „Universitaria“

În colecția „Universitaria” a Editurii Ministerului Afacerilor Interne a apărut lucrarea „Tehnici și tactici de intervenție profesională pentru lucrătorii de ordine și siguranță publică. Folosirea
Citește →