Participarea la evenimentele organizate de MediaUno se face exclusiv pe baza invitației nominale și netransmisibile primite de la organizatori.

Italian business integrity day
Prima ediție

Ambasada Italiei şi Camera Deputaţilor din România organizează prima ediţie a Italian Business Integrity Day (IBID) la Bucureşti, pe 12 aprilie 2022, în două seminarii, la Reşedinţa Italiei şi la Palatul Parlamentului.

Prima ediţie a IBID în Romania îşi propune să ilustreze cele mai bune practici ale societăţilor italiene, experienţa concretă a modelelor organizatorice ale societăţilor de prevenire a corupţiei. Un alt obiectiv fundamental este acela de a sublinia că astăzi, pentru o societate multinaţională, integritatea, prevenirea corupţiei şi compliance sunt componente esenţiale ale governance-ului unei societăţi, parte din strategia sa de piaţă. În acest context, se va sublinia legătura dintre avantajul reputaţiei şi avantajul competitiv al societăţii, cerinţa de a dezvolta colaborarea public-privat în perspectiva multi-stakeholder, impactul practicilor de integritate asupra atragerii investiţiilor, precum şi alinierea la standardele internaţionale a integrităţii şi anticorupţiei stabilite în cadrul Naţiunilor Unite şi G20, inclusiv cele ce decurg din “Convenţia privind combaterea corupţiei funcţionarilor străini în tranzacţiile comerciale internaţionale” a OCDE. Aceste tematici au o relevanţă deosebită şi în contextul apropierii României de OCDE.

De asemenea, vor fi evaluate problemele care astăzi sunt de actualitate şi au un interes deosebit la nivelul implementării, ca due diligence asupra terţilor în raport cu protecţia datelor cu caracter personal, răspunderea persoanelor juridice, protecţia informaţiilor şi automatizarea controalelor interne prin utilizarea de sisteme de artificial intelligence. Iniţiativa doreşte să promoveze participarea activă a societăţilor implicate în definirea instrumentelor şi controalelor pentru a preveni corupţia în utilizarea resurselor Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) la care au acces.

În cursul lucrărilor IBID, vor lua cuvântul Ambasadorul Italiei în România Alfredo Durante Mangoni, preşedintele Senatului Florin Cîțu, Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu, Ministrul Antreprenoriatului şi Daniel Cadariu, Chestorul Camerei Deputaţilor George Cristian Tuță, membrii OCDE, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România ş Transparency International Italia, precum şi responsabili ai compliance de la portul din Genova şi ai societăţilor Autostrade per l`Italia, Falck Renewables, Enel Group, Ernest and Young, Leonardo.

La seminar vor participa membri ai Guvernului român şi reprezentanţi ai administraţiilor publice (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului), exponenţi ai asociaţiilor profesionale, societăţilor româneşti, atât private cât şi publice, ai presei şi societăţii civile, precum şi ai Ambasadelor prezente la Bucureşti.

Prima ediţie a IBID în România, potrivit cuvintelor Ambasadorului Italiei la Bucureşti Alfredo Durante Mangoni, intenţionează “să ofere un model sustenabil de societate şi să prezinte avantajele la nivelul renumelui şi economic al integrităţii, transparenţei şi statului de drept pentru a preveni corupţia şi alte acţiuni ilegale în activitatea societăţilor, inclusiv din perspectiva PNRR”.

După evenimentele precedente găzduite din anul 2017 până astăzi la Oslo, Paris, Washington, Viena, San Paolo, Londra, Abu Dhabi şi Berlin, Italian Business Integrity Day a ajuns la Bucureşti, dată fiind importanţa strategică a României pentru sistemul productiv italian. România, într-adevăr, reprezintă cea de-a 13-a piaţă către care se îndreaptă exportul nostru cu o cotă de piaţă de 1,6% în perioada ianuarie-noiembrie 2021 şi este cel de-al 15-lea furnizor al Italiei, tot cu o cotă de piaţă de 1,6% în aceeaşi perioadă a anului. Italia este cea de-a doua piaţă către care se îndreaptă mărfurile româneşti cu o cotă de 10,5% şi al doilea furnizor al României în procent de 8,8% în perioada ianuarie-noiembrie 2021.

Această ţară găzduieşte circa 23.000 de societăţi italiene active care acoperă toate sectoarele de la cel manufacturier tradiţional la cel agro-industrial, trecând prin cel energetic şi al apărării.

Comerţul bilateral a fost de circa 15.379 milioane de euro anul trecut. Produsele cele mai exportate pentru Italia au fost metalele de bază şi produsele din metal, îmbrăcămintea, utilajele şi aparatele în timp ce pentru România principalele produse de schimb au fost produse textile şi de îmbrăcăminte, mijloace de transport şi aparatura electrică.

Stock-ul investiţiilor italieni în România se ridica la 8967 milioane de euro în 2020.

Excelenta sa, Domnul Ambasador Alfredo Durante Mangoni, ne-a oferit un scurt interviu înainte de prima editie a Italian Business Integrity Day (IBID)

1. Vorbim despre prima ediţie a Italian Business Integrity Day (IBID), ce va doriți, ce aşteptări aveţi de la această ediţie, prima în România.
Prima editie a evenimentului IBID in Romania se inscrie in sfera activitatilor de sustinere si promovare a firmelor italiene pe care Ambasada le desfasoara constant. Evenimentul Italian Business Integrity Day a ajuns la București datorită importantei strategice pe care România o are pentru sistemul productiv italian precum și a dimensiunii considerabile a relațiilor economice și a investitiilor bilaterale. Dorim să prezentăm cele mai bune practici și experiența concretă a modelelor organizative pentru prevenirea corupției implementate de societatile noastre. Unul dintre obiectivele misiunii mele in Romania este acela de a oferi un model societar sustenabil, in masura sa identifice, sa abordeze si sa gestioneze riscurile pe care le prezinta coruptia precum si alte comportamente ilegale in activitatea societară, și în aceeasi masura de a propune o noua si diferita maniera de a face afaceri, ferm orientată in directia celor mai bune standarde globale ESG și de responsabilitate fata de actionari, consumatori, opinia publica.

2. Enumeraţi, vă rog, cele mai bune practici ale societăţilor italiene în domeniul preveniri corupţiei.
Atat confruntarea internațională, cât și puternica angajare a Guvernului italian pe lângă forurile multilaterale (UNCAC, OCSE, GRECO, OGP) au intarit convingerea societatilor participante că astăzi, pentru grupurile multinaționale, integritatea, prevenirea corupției și conformitatea sunt de acum componente esențiale ale guvernanței corporative, parte a strategiei sale de piață. În particular, companiile italiene s-au remarcat cu succes și la nivel internațional în ceea ce privește o serie de provocări de mare actualitate și de interes pe planul implementării normelor privind conformitatea, dând naștere, de exemplu, unor sisteme de prevenție și de recompensare a responsabilității persoanelor juridice, a platformelor informatice pentru protecția avertizorilor (whistleblowers) care îmbină eficacitatea raportării cu protecția anonimatului agentului raportor: recent, unele companii s-au plasat în fruntea automatizării controalelor interne prin folosirea unor sisteme de inteligență artificială și prin obținerea certificărilor anticorupție pe întreg perimetrul businessului societar.

3. Care consideraţi că ar fi trăsăturile esenţiale ale unei multinaţionale, pentru ca acesta sa fie un model de bune practici în domeniu ?
Societatea multinațională are o responsabilitate deosebită deoarece se aprovizionează cu bunuri și servicii de la întreprinderile mici și mijlocii. Prin urmare, este perfect capabilă să disemineze bunele practici de integritate de-a lungul lanțului de aprovizionare. Multinaționalele italiene au înțeles necesitatea afirmării din ce în ce mai mult a legăturii dintre avantajul reputațional și avantajul competitiv al corporației precum și pe cea a acceptării de a fi supuse unor verificări în ceea ce privește reputația de către societatea civilă, chiar înainte ca instanța penală să ajungă să sancționeze infracțiunile corporative și alte comportamente ilegale. De asemenea, doresc să reamintesc importanța alinierii companiilor la standardele internaționale de integritate și anticorupție stabilite în cadrul Națiunilor Unite și G20, inclusiv cele care decurg din “Convenția privind lupta împotriva corupției care implică funcționari publici străini în cadrul operațiunilor economice internaționale” a OSCE. Aceste aspecte sunt, de asemenea, deosebit de relevante și în contextul apropierii României de OSCE.

4. Care ar fi importanţa parteneriatului public-privat pentru un business sustenabil, de calitate, de încredere, de lungă durată ?
Raportul cost-eficacitate al integrității ne arată drumul către competitivitate, fără scurtături în ceea ce privește standardele ESG și responsabilitatea. Parteneriatul și colaborarea public-privat-societate civilă, într-o perspectivă multi-stakeholder, sunt fundamentale pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă a Națiunilor Unite, îndeosebi Obiectivul 16 care stabilește targetul reducerii corupției în orice formă a sa, în contextul unei guvernanțe profund reînnoite.

5. Cum vedeţi sistemul pentru protecţia datelor cu caracter personal şi care ar fi măsurile urgente pentru a preveni corupţia în utilizarea resurselor Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) la care au acces ?
Regimul european de protecție a datelor personale reprezintă o trăsătură distinctivă a modelului european corporatist și s-a impus pe plan mondial ca standard de referință. În prezent, companiile se raportează la GDPR atunci când doresc să facă verificări privind reputația clienților, furnizorilor sau chiar a terților. Acest lucru constituie un aspect important care se află atât în atenția legiuitorului cât și a sistemului judiciar din Italia. În ceea ce privește utilizarea resurselor din PNRR, guvernanța Planului Italian a introdus unele noutăți importante: Autoritatea Națională Anticorupție, entitate independentă, autoritățile locale și companiile au dezvoltat, în contextul procedurilor de atribuire a invitațiilor de participare la licitație și de atribuire a contractelor, protocoale de colaborare cu indicatori specifici de anomalìe (red flags).

Articole similare

Admitere UMFCD – 21 Iulie 2024 – Un nou record al numărului de candidaţi – 4.204 pentru admiterea în UMF “Carol Davila” din Bucureşti

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti înregistrează anul acesta un nou record din perspectiva numărului de candidați înscriși la examenul de admitere
Citește →

ANRE
a sărbătorit 25 de ani de activitate

În data de 09.07.2024, ANRE a celebrat 25 de ani de activitate în cadrul unui eveniment aniversar ce a avut loc la Ateneul Român. În cadrul evenimentului au
Citește →

Conferința
– Movers & Shakers –
9 septembrie 2024

Sponsori & Parteneri Anuar ”Movers & Shakers 2024” Grupul de Presă MediaUno, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Institutul Național de Statistică și Asociația MediaUno organizează, la
Citește →