„Tehnici și tactici de intervenție profesională pentru lucrătorii de ordine și siguranță publică. Folosirea forței“
o noua apariție in colecția „Universitaria“

În colecția „Universitaria” a Editurii Ministerului Afacerilor Interne a apărut lucrarea „Tehnici și tactici de intervenție profesională pentru lucrătorii de ordine și siguranță publică. Folosirea forței“, avându-i ca autori pe Petre-Robert Ungureanu și Cezar Cristea, din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” 

Lucrarea „Tehnici și tactici de intervenție profesională pentru lucrătorii de ordine și siguranță publică – Folosirea forței“, apărută la Editura Ministerului Afacerilor Interne, vine să umple un gol în literatura de specialitate, contribuind la clarificarea multor concepte şi elemente din domeniul folosirii forței și a mijloacelor de constrângere de către polițiștii de ordine publică, cei de frontieră sau jandarmi. Lucrarea reprezintă nu doar un manual de specialitate, ci poate fi considerată un studiu inovator în materie, ajutând cadrele MAI în activitatea de pregătire profesională, în îndeplinirea atribuțiilor lor de serviciu, în folosul comunității și în spiritul respectării drepturilor fundamentale ale omului.  

Proiect didactic de sinteză în acest domeniu de activitate, care a durat mai bine de cincisprezece ani, aceasta este centrată pe găsirea unui echilibru cât mai bun între siguranța agenților, subofițerilor și ofițerilor din teren, eficiența tehnicilor de intervenție și protejarea subiecților asupra cărora se acționează. Adică minimizarea utilizării forței și a cazualităților în timpul incidentelor care implică violență. 

Deși este un demers care se bazează pe practică, pe ce se poate folosi în activitatea din operativ, în același timp este un studiu de pionierat, fiindcă în țara noastră numărul lucrărilor în acest domeniu este redus. Autorii au pornit de la o singură idee pe care s-a construit totul şi a fost urmărită, în mod constant, pe întregul parcurs al întocmirii ei. Aceasta este siguranța poliţistului. 

Astfel, autorii au căutat ca tehnicile propuse să fie simple și eficiente.  Din aceste considerente, cei doi autori au căutat să propună doar tehnici simple, care pot asigura un grad sporit de securitate cu ocazia gestionării diferitelor cazuri întâlnite de lucrătorii de ordine și siguranță publică indiferent de sectorul de activitate (poliție, poliție de frontieră, jandarmerie) și de specializarea lui. 

Petre-Robert Ungureanu – ofițer operativ, cu experiență în domeniul menținerii ordinii și liniștii publice, cadru didactic al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, în cadrul Catedrei Poliție de Frontieră, disciplina „Tactică de specialitate”, cu o bogată experiență în pregătirea teoretică și practic-aplicativă a polițiștilor, specializat în folosirea forței în misiunile polițienești, dar și autor al unor lucrări de specialitate în domeniu. 

Cezar Cristea – ofițer (r) cu peste 30 de ani de experiență operativă, a asigurat pregătirea de luptă la nivel național în cadrul Serviciului pentru Intervenții şi Acțiuni Speciale din Inspectoratul General al Poliției Române. În prezent este profesor-asociat al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” , specialitatea Ordine și Siguranță Publică, disciplina „Tactică specială aplicativă de poliție”. Fost luptător în cadrul Formațiunii pentru Intervenție Antiteroristă, Serviciul Român de Protecție și Pază, Maestru Emerit al Sportului, antrenor de arte marțiale, discipline de luptă și sisteme sportiv-aplicative militare, autor de lucrări în domeniul profesional și sportiv, licențiat în științe ale mișcării, sportului și sănătății.

Articole similare

Bucharest Leaders’ Summit:
Licence for a Better World

Parteneri si Sponsori Între 3 și 26 aprilie 2024, pe scena internațională va străluci ”Bucharest Leaders’ Summit: Licence for a Better World”, un eveniment care
Citește →

Societatea Română de Sindrom Lynch impulsionează inovația în lupta împotriva cancerului

Într-o inițiativă fără precedent în România, Societatea Română de Sindrom Lynch își propune să revoluționeze abordarea cancerului colorectal și endometrial prin implementarea unui set ambițios
Citește →

Generalul (r) Daniel Petrescu este noul membru al Consiliului Internațional de Leadership (ILC) al Centrului pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA)

Într-un gest important pentru securitatea și diplomația europeană, Generalul (r) Daniel Petrescu, fostul Șef al Statului Major al Apărării din România, a fost anunțat ca
Citește →