Transgaz a finalizat cu succes verificarea pregătirii Sistemului Național de Transport al gazelor
naturale (SNT) pentru a funcționa fără probleme în condiții de iarnă.

Această evaluare a cuprins o inspecție meticuloasă a progresului lucrărilor de reparații la conductele de transport, a pregătirii facilităților tehnologice esențiale pentru funcționare și a asigurării cu materiale și echipamente pentru intervenții de urgență. De asemenea, Transgaz a efectuat evaluări amănunțite ale facilităților de încălzire, a sistemelor SCADA și de automatizare, precum și a stării parcului auto. Ion Sterian, directorul general al companiei, a declarat pentru Grupul de Presă MediaUno: „Am încheiat cu succes toate aceste activități și am stabilit, de asemenea, măsuri specifice pentru a crește în continuare siguranța zonelor cu risc operațional.”

Sistemul Național de Transport al gazelor naturale, supervizat de Transgaz se întinde pe o impresionantă lungime de 14.500 de kilometri, ceea ce-l plasează pe primul loc în Europa de Sud-Est și în Balcani, fiind al patrulea ca lungime în Europa.

Sistemul Național de Transport, ce se întinde pe întreg teritoriul național, se caracterizează printr-o structură radial-inelară. Pentru asigurarea capacității de transport a gazelor naturale, atât la nivel intern, cât și internațional, se folosesc conducte și racorduri cu diametre variind între 50 mm și 1.200 mm, la presiuni cuprinse între 6 bar și 63 bar.

SNTGN Transgaz SA, operator de transport al gazelor naturale, este o prezență importantă pe piața financiară, fiind cotată la Bursa de Valori București. La momentul actual, 58,5% din acțiunile companiei sunt în proprietatea Statului Român, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului, în timp ce 41,5% sunt deținute de alți acționari, fie persoane fizice, fie persoane juridice, configurând un segment de acțiuni disponibile pe piața liberă (free-float).

Cu privire la viitor, compania are în plan un program de investiții amplu, estimat la peste 3,2 miliarde de euro pentru următorul deceniu. Acest program vizează dezvoltarea strategică și durabilă a infrastructurii de transport a gazelor naturale din România, aliniată cu cerințele impuse de reglementările europene, în concordanță cu obiectivele Acordului Verde European și eforturile de decarbonizare.

De asemenea, în cadrul Programului de Modernizare și Dezvoltare Investiții pentru anul 2023, precum și în estimările pentru perioada 2024-2025, se conturează investiții semnificative pentru dezvoltarea Sistemului Național de Transport. Aceste investiții, cu o valoare estimată de 536 de milioane de euro, au ca scop asigurarea extinderii SNT în regiunile cu sisteme de distribuție nou înființate, subliniind angajamentul Transgaz pentru consolidarea și eficientizarea infrastructurii de transport a gazelor naturale în România.

Articole similare

Pe 23 mai 2024 va avea loc prima ediție a evenimentului
ROMANIAN FREIGHT FORWARDER’S DAY,
organizat de USER, la CCIR

Prezentare eveniment De ce să avem o sărbătoare a expeditorilor de marfă din România? Motivele sunt multiple, de aceea, USER a decis instituirea unui eveniment
Citește →

Bucharest Leaders’ Summit:
Licence for a Better World

Parteneri si Sponsori Între 3 aprilie și 14 mai 2024, pe scena internațională va străluci ”Bucharest Leaders’ Summit: Licence for a Better World”, un eveniment
Citește →

Societatea Română de Sindrom Lynch impulsionează inovația în lupta împotriva cancerului

Într-o inițiativă fără precedent în România, Societatea Română de Sindrom Lynch își propune să revoluționeze abordarea cancerului colorectal și endometrial prin implementarea unui set ambițios
Citește →